Author:
(4,9)

Istoria Ruletei

Ruleta este un joc practicat atât în cazinourile propriu-zise, cât şi în cazinourile online; numele ei se trage dintr-un diminutiv francez care înseamnă „roată mică”. Regulile Ruletei spun că un jucător poate paria pe unul sau mai multe numere, pe negru sau roşu, pe numere pare sau impare.

ruleta in sec 19

Angajatul cazinoului care se ocupă de Ruletă se numeşte crupier; misiunea lui este să învârtă roata într-o direcţie şi bila în cealaltă. Bila se va învârti de-a lungul circumferinţei roţii, la un moment dat pierzându-şi din viteză şi căzând în unul din cele 37 de buzunare de culoare roşie, neagră sau verde (38 în cazul Ruletei Americane).

Prima formă de Ruletă a fost introdusă în secolul XVII de către matematicianul şi inventatorul francez Blaise Pascal. Acest dispozitiv a făcut parte din cercetarea sa asupra mişcării perpetue. Jocul de ruletă se presupune a fi suprapunerea a două jocuri care existau în perioada respectivă: un joc de tablă francez şi un joc al roţii englez.

Prima descriere a Ruletei a apărut în anul 1796 în Franţa sub forma unei nuvele – „La Roulette, ou le Jour” – care prezintă jocul având două buzunare pentru bancă, creând astfel un avantaj pentru cazinou.

Primele roţi de ruletă folosite în Franţa în timpul secolului XVIII aveau un buzunar negru pentru zero dublu şi un buzunar roşu pentru zero simplu. Pentru a evita confuzia, verdele a fost selectat să reprezinte zeroul în ruletă în timpul secolului XIX. De asemenea, în secolul XIX, în oraşul german Hamburg a fost introdusă ruleta cu un singur zero de către fraţii Blanc; ideea lor era de a-şi crea un avantaj faţă de celelalte cazinouri care aveau roata tradiţională cu buzunare de 0 şi 00.

În secolul XIX în SUA au apărut diferite tipuri de ruletă: existau variaţii de ruletă cu 0, 00 şi un vultur – cel din urmă era şi el un buzunar pentru bancă, simbolizând libertatea americană. Curând însă vulturul a fost scos din joc, păstrându-se doar buzunarele numerice. Astăzi există doar şase Rulete cu Vulturul American care sunt autentice şi valoarea lor este estimată la zeci, chiar sute de mii de dolari.

structura ruletei franceze

După secolul XIX ruleta poate fi întâlnită în întreaga lume, atât în Europa cât şi în SUA, devenind cel mai celebru joc de cazinou.

Fraţii Blanc au fost nevoiţi să plece din Germania, deoarece guvernul a interzis jocurile de noroc, găsind-şi paradisul terestru în Monte Carlo, unde se afla ultimul cazinou legal din Europa. Foarte curând acesta a devenit locul în care se aduna şi juca elita aristocrată a Europei. Cazinoul din Monte Carlo a făcut celebră ruleta cu un singur zero, în foarte puţin timp aceasta devenind cel mai cunoscut joc de cazinou, câştigându-ţi titlul de „Rege al jocurilor de cazinou”. Febra ruletei cu un singur zero a acaparat întreaga planetă cu excepţia Statelor Unite ale Americii, unde dublul zero îşi menţine în continuare poziţia dominantă.

În SUA

ruleta in vestul salbatic

În America, roata cu zero dublu a fost favorizată în statele care aveau o populaţie majoritară franceză, state ca Louisiana (în special în oraşul New Orleans), de unde s-a răspândit mai departe.

Deoarece şi cazinoul şi jucătorii încercau să trişeze, roata ruletei a fost plasată pe masă în aşa mod încât nimic să nu poată fi montat dedesubt sau în interiorul acesteia; în acelaşi timp modul de a paria a fost simplificat. Încă din aceşti ani a fost dezvoltată noua dispunere americană şi o gamă largă de jocuri improvizate a fost dezvoltată. În aceeaşi perioadă stilul versiunii franceze evolua la Monte Carlo. Astăzi, schema ruletei americane şi modul său simplu de a plasa pariuri, alături de formatul francez al roţii, domină cazinourile din întreaga lume.

În prima jumătate a secolului XX existau doar două mari oraşe ale cazinourilor: Monte Carlo în Europa, unde se juca ruleta cu un zero, şi Las Vegas în SUA, unde se juca ruleta cu zero dublu. Începând cu anii 1970 cazinourile au răsărit în toată lumea. America de Nord, alături de cea Latină, încă favorizează dublul zero, în timp ce restul lumii preferă versiunea franceză a ruletei.